Wat is UV-C licht?

Wat is nou licht?

Mensen denken normaal gesproken aan licht als wat we zien als we onze ogen openen. Met name het licht waarmee we verschillende kleuren kunnen onderscheiden en wat het verschil maakt tussen dag en nacht. Maar wat we dagelijks zien, is slechts een deel van het licht spectrum.

Licht is in wetenschappelijke zin elektromagnetische straling. Het bestaat uit acht regio’s, afgebeeld in de onderstaande afbeelding. De meest bekende gebieden zijn zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet licht (UV-licht). Het menselijk oog kan, zoals de naam al aangeeft, alleen zichtbaar licht zien. Dit deel bevat alle kleuren van een regenboog. Infrarood licht en UV-licht zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog.

clearozone licht spectrum min

Ultraviolet licht, dat letterlijk “voorbij violet” betekend, heeft zijn eigen verschillende regio’s. De eerste is UV-A licht, dit wordt ook wel blacklight genoemd. Dit licht bestaat uit lange golven en staat erom bekend het verouderingsproces te versnellen. UV-B Licht bestaat uit middellange golven en veroorzaakt zonnebrand en bruin worden.

UV-C licht

UV-C Licht is straling met een korte golflengte, tussen 200 en 280 nanometer. Dit licht is schadelijk voor de mens omdat het huidcellen vernietigt. Gelukkig wordt natuurlijk UV-C-licht volledig geblokkeerd door onze atmosfeer. UV-C-licht is echter zeer geschikt voor microbiologische desinfectie en is ook een zeer schone technologie. Desondanks is UV-C-verlichting, mits goed ontworpen en correct geïnstalleerd met inachtneming van de veiligheidsinstructies, een veilige en zeer effectieve vorm van desinfectie.

Desinfectie met UV-C

UV-C wordt al jaren gebruikt om drinkwater, afvalwater, lucht, farmaceutische producten en oppervlakken te desinfecteren tegen een hele reeks ziekteverwekkers. In feite heeft het alle tot nu toe geteste bacteriën en virussen inactief gemaakt (vele honderden door de jaren heen, inclusief coronavirussen).

Micro-organismen worden zeer effectief onschadelijk gemaakt, zonder dat er chemicaliën worden gebruikt. Geur, kleur en smaak veranderen niet, evenals de samenstelling van het water zelf. Het is eigenlijk heel simpel: micro-organismen worden “gedood”, zelfs micro-organismen die resistent zijn tegen chloor, antibiotica of organische biociden.

Waar UV-C hoog op scoort is dat het tijd bespaart, weinig tot geen mensen vereist en geen chemicaliën. Oppervlaktedesinfectie leent zich uitstekend voor ruimtes met veel contact, zoals kantoren, scholen, toiletten en sportscholen.

De voordelen van UV-C desinfectie

De UV-C-technologie heeft meer voordelen dan andere desinfectiemethoden zoals chlorering of scheidingstechnieken zoals filteren. De voordelen zijn:

  • Het is niet schadelijk voor het milieu: UV-C-licht tast alleen het DNA van het micro-organisme aan en heeft geen effect op andere eigenschappen.
  • Er worden geen chemicaliën gebruikt: Smaak, kleur en geur van het medium (de drager, zoals vloeistoffen of oppervlakken) blijven ongewijzigd. Er wordt enkel en alleen licht gebruikt.
  • Micro-organismen worden effectief behandeld: UV-C desinfectie is gericht op het doden van het organisme. Er is geen residu.
  • UV-C is veelzijdig: Naast desinfectie wordt UV-technologie ook gebruikt voor het afbreken van organische en anorganische componenten in water, zoals chloor, chlooramines, ozon, microverontreinigingen en organische, op koolstof gebaseerde verbindingen (TOC).

Oppervlakte desinfectie

Desinfectie van oppervlakken gebeurt door directe blootstelling aan de UV-C straling van lampen, armaturen of desinfectiekarren die worden geactiveerd wanneer er geen mensen aanwezig zijn. Desinfectie kan in seconden of minuten worden uitgevoerd.

“With a good UV light sanitizing device, you can clean surfaces like desktops and door handles, sinks and toilets, or those items that are always with you, like your phone.”

Forbes

Lucht desinfectie

UV-C licht luchtreinigers zijn over het algemeen een combinatie van een geforceerde luchtsysteem en een ander filter (zoals een HEPA-filter). Hierdoor werkt het UV-licht van de luchtreiniger samen met andere processen om de lucht te reinigen. De omgevingslucht wordt door de unit geperst en geventileerd door een ruimte met lampen die licht uitstralen binnen de UV-C-frequentie. De UV-C lamp wordt meestal stroomafwaarts van een filter in een draagbare luchtreiniger geplaatst.

Water desinfectie

UV-C licht kan ook worden gebruikt om water te desinfecteren in een breed scala aan toepassingen, waaronder drinkwater, afvalwater, proceswater, zwembaden en vijvers. Desinfectie met ultraviolet (UV) licht kan worden gebruikt om de meeste vormen van microbiologische verontreiniging uit water te verwijderen.

clearozone water desinfectie min

Een technologie wiens tijd is aangebroken

De COVID-19-pandemie heeft UV-C-verlichting stevig in de schijnwerpers gezet. De vraag naar UV-C desinfectie is enorm gestegen. Bij Clearozone leveren we lucht desinfectie systemen die gebruik maken van UV-C in combinatie met Ozone.

In de toekomst zijn de toepassingen voor UV-C even groot als divers. Laten we eens kijken naar slechts één sector, kantoren en ruimtes.

Terwijl het medewerkers en bezoekers door de gangen wandelen, kunnen luchtdesinfectiesystemen bacteriën en virussen in de lucht uitroeien met een continue toevoer van UV-C behandelde licht.

Tegenwoordig worden bedrijven en instellingen wakker met het nieuwe normaal waar kiem- en virusvrije ruimtes niet langer ‘nice to haves’ zijn. UV-C lampen, die al meer dan 40 jaar bestaan, is een goed geteste, duurzame technologie. Een technologie waarvan de tijd zeker is aangebroken.

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Benieuwd wat Clearozone
voor jouw bedrijf kan betekenen?