Wat zijn de beste luchtreinigers tegen huisstofmijt?

Leven met allergieën of astma kan uw dagelijkse leven soms een beetje laten lijken op wandelen door een mijnenveld. Wanneer blootstelling aan specifieke allergenen ervoor zorgt dat symptomen oplaaien en uw dag verpesten (of erger), wordt het des te belangrijker om van uw huis een veilige plek te maken die vrij is van mogelijke triggers.

Helaas, zolang er mensen in uw huis wonen, zullen huisstofmijten volgen. Deze kleine plagen leven in en voeden zich met het stof in uw huis, en ze zijn klein genoeg om zich in de kleinste hoekjes en gaatjes te verstoppen. Het goede nieuws is dat u geen honderd procent van de huisstofmijten in uw huis hoeft te elimineren om een vermindering te zien van de astma- en allergiesymptomen die ze kunnen veroorzaken.

Lees verder om meer te weten te komen over huisstofmijt, waarom ze astma- en allergiesymptomen kunnen veroorzaken en wat u kunt doen om van uw huis een veilige plek te maken voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt.

Wat zijn huisstofmijten en waar komen ze vandaan?

Huisstofmijten zijn een van de meest voorkomende veroorzakers van allergie- en astmasymptomen. Deze microscopisch kleine plagen zijn het hele jaar door aanwezig in huizen over de hele wereld. Net als spinnen zijn huisstofmijten geleedpotigen, wat betekent dat ze acht poten hebben. In tegenstelling tot spinnen zijn huisstofmijten echter te klein om met het blote oog te zien.

Hoewel huisstofmijten het hele jaar aanwezig zijn, zijn er tijdens de vochtige zomermaanden doorgaans meer van. Ze gedijen goed in warme, vochtige omgevingen, deels omdat ze gehydrateerd blijven door water in de lucht te absorberen. Huisstofmijten geven over het algemeen de voorkeur aan temperaturen tussen 68 en 77 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 70 tot 80%.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat je gebeten of gestoken wordt door huisstofmijt – zelfs als ze groot genoeg waren om je te bijten, zouden ze niet geïnteresseerd zijn. Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met de dode huidcellen van mens en dier. Deze dode huidcellen vormen een belangrijk onderdeel van huisstof, daarom worden huisstofmijten er zo door aangetrokken.

Huisstofmijten komen in huis vooral voor op tapijten, matrassen, gordijnen en gestoffeerde meubels. Ze hebben de neiging om zich in hogere concentraties te verzamelen in de kamers en ruimtes waar mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Huisstofmijten kunnen niet vliegen, maar worden wel (samen met hun uitwerpselen) door menselijke activiteiten, zoals stofzuigen, zitten op gestoffeerde meubels, het bed opmaken en slapen, gemakkelijk de lucht in gedreven.

Hoe kunnen huisstofmijten uw gezondheid beïnvloeden?

Wanneer huisstofmijtallergenen – voornamelijk hun afval en lichaamsdelen – de lucht in worden geschopt, zijn ze gemakkelijk in te ademen vanwege hun microscopisch kleine formaat. Voor veel mensen is dit geen grote zorg (zelfs als het een beetje vies is om over na te denken). Als u echter gevoelig bent voor huisstofmijtallergenen, kan het inademen van deze deeltjes ervoor zorgen dat uw immuunsysteem in de aanval gaat, ook al loopt u geen echt gevaar.

huisstofmijt symptomen min

Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt kunnen zwelling van de neus ervaren wanneer ze stofmijtdeeltjes inademen. Dit kan symptomen veroorzaken, zoals:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niezen of hoesten
 • Jeukende waterige ogen
 • Jeuk in de neus, keel of gehemelte
 • Druk of pijn in het gezicht

Als huisstofmijt een van uw astma-triggers is, kan blootstelling verdere symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Problemen met ademhalen
 • Pijn op de borst of benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Hoestbuien
 • Slaapproblemen veroorzaakt door de bovenstaande symptomen

De meeste blootstelling aan huisstofmijtallergenen gebeurt in bed. Draaien in je slaap, het bed opmaken en andere bewegingen kunnen huisstofmijtdeeltjes verstoren en ervoor zorgen dat ze in de lucht komen. Als u gevoelig bent voor huisstofmijt, kunt u merken dat uw allergie- en astmasymptomen ‘s nachts en in de vroege ochtend verergeren na langdurige blootstelling aan de deeltjes.

Kunnen luchtreinigers helpen bij het verwijderen van huisstofmijt?

Het korte antwoord is ja, sommige luchtreinigers kunnen in de lucht zwevende huisstofmijtallergenen in uw huis verwijderen. Ze mogen echter niet uw enige verdedigingslinie zijn.

Huisstofmijten zijn microscopisch klein en talrijk. Ze kunnen in de kleine spleten in uw bank, tapijt en matras terechtkomen. Je moet dus niet verwachten dat een luchtreiniger je huis volledig van huisstofmijtallergenen ontdoet. In plaats daarvan kunt u zich concentreren op het minimaliseren van uw huishoudelijke blootstelling aan huisstofmijt. Volgens wetenschappelijk onderzoek is de beste manier om dit te doen een aanpak in meerdere stappen: allergenen uit de lucht verwijderen, je huis minder gastvrij maken voor huisstofmijt en een aantal van hun favoriete verzamelplaatsen vernietigen.

Welk type luchtreiniger is het beste voor huisstofmijt?

Als u een luchtreiniger gaat gebruiken om de huisstofmijtallergenen in uw huis onder controle te houden, wilt u er een die aan het werk kan. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten luchtfilters die momenteel op de markt zijn en hoe ze zich opstapelen tegen huisstofmijt.

HEPA-filters

Waarschijnlijk het meest voorkomende type luchtreiniger op de markt, HEPA-filters zijn ontworpen om deeltjesvervuiling op te vangen. Als lucht door het filter gaat, moet het ten minste 99,97% van de in de lucht zwevende deeltjes van 0,3 micron of groter opvangen. (Ter referentie, huisstofmijten zijn ongeveer 250 micron, hoewel hun lichaamsdelen en afval veel kleiner kunnen zijn.)

Opmerking: hoewel HEPA-filters kunnen mogelijk huisstofmijtallergenen opvangen, ze zijn niet effectief tegen gasvormige verontreinigende stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) (Gagliardi P. (2018), tenzij ze zijn uitgerust met aanvullende technologie.

Koolstoffilters

Waar HEPA-filters alleen deeltjes in de lucht kunnen opvangen, zijn koolstoffilters strikt ontworpen om gassen op te vangen. Ze doen dit door middel van een proces dat adsorptie wordt genoemd, wat inhoudt dat gasvormige verontreinigende stoffen aan het filter blijven kleven als de lucht er doorheen gaat. Dit proces werkt echter niet op deeltjes. Huisstofmijtallergenen (samen met andere verontreinigende deeltjes) kunnen eenvoudig door het filter gaan.

Ionisatoren en ozongeneratoren

Ionengeneratoren werken door de in de lucht zwevende deeltjes in een kamer op te laden en ze aangetrokken te maken tot oppervlakken. Kortom, deze technologie maakt verontreinigende stoffen zwaar en “plakkerig”, zodat ze de lucht verlaten en zich op de oppervlakken van uw huis nestelen. Luchtstroom en menselijke activiteit kunnen er echter toe leiden dat bezonken deeltjes weer in de lucht komen.

Ozongeneratoren worden ook als luchtreiniger verkocht, maar uit onderzoek van de Environmental Protection Agency (EPA) is gebleken dat ozon geen effectieve manier is om verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen. Ozon is wel uitermate geschikt om geuren te neutraliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geur van sigaretten of geuren die van dieren afkomstig zijn.

Clearozone technologie

Clearozone technologie, gevonden in Clearozone luchtreinigers, gebruikt UV-C licht en Ozon licht om vervuilende deeltjes af te breken en geur te neutraliseren.

Deze technologie is effectief tegen virussen, bacteriën, gassen en deeltjes die tot 1.000 keer kleiner zijn dan de deeltjesgrootte die de HEPA-standaard test. Dat is grondig genoeg om zelfs de kleinste stukjes huisstofmijtallergenen te verwijderen.

Zijn er andere manieren om van huisstofmijt af te komen?

Hoewel een luchtreiniger kan helpen bij het verwijderen van huisstofmijtallergenen uit uw ademzone, zou het onderdeel moeten zijn van een groter plan om blootstelling in uw huis tot een minimum te beperken. Onderzoek leert ons dat het gebruik van slechts één methode voor huisstofmijtbestrijding doorgaans niet voldoende is om een verschil te maken en dat u het meeste voordeel haalt uit een aanpak in meerdere stappen. Maatregelen die u kunt nemen om uw huis tegen huisstofmijt te beschermen, zijn onder meer:

 • Koop huisstofmijthoezen voor uw kussens, matras en boxspring. Deze kunnen voorkomen dat nieuwe huisstofmijten hun huis in uw bed maken, en kunnen ook bestaande mijten van hun voedselbron afsnijden.
 • Was uw beddengoed wekelijks in warm water (minstens 130 graden Fahrenheit) om eventuele huisstofmijten die zich daar hebben gevestigd te doden.
 • Weg met niet-wasbare stoffen. Verwijder indien mogelijk gordijnen, gestoffeerde meubels of vloerbedekking die u niet regelmatig met warm water kunt wassen. Als u dit doet, worden enkele van de favoriete schuilplaatsen van huisstofmijten weggenomen.
 • Verminder de luchtvochtigheid in huis. Huisstofmijten zijn afhankelijk van het water in de lucht om te overleven. U kunt uw huis minder uitnodigend maken voor deze kleine plagen door een luchtontvochtiger te gebruiken om uw huis onder de 50% luchtvochtigheid te houden. (Vergeet niet dat een luchtvochtigheid van 70 tot 80% de plaats is waar huisstofmijten gedijen.)
 • Stof regelmatig af. Gebruik een vochtige dweil of doek om het zichtbare stof in uw huis te verwijderen. Bij droog afstoffen wordt het stof meestal alleen maar opgeroerd en weer in de lucht gebracht.
 • Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter. Hoewel stofzuigen alleen geen effectieve manier is om huisstofmijt in uw huis te bestrijden, kan het helpen om een deel van de huisstofmijtallergenen van uw vloerkleden en tapijten te verwijderen.
 • Draag een mondmasker terwijl u schoonmaakt. Als je gevoelig bent voor huisstofmijt, moet je jezelf beschermen tegen blootstelling tijdens het schoonmaken (of iemand die niet gevoelig is vragen om te helpen). Er is geen manier om te voorkomen dat huisstofmijtdeeltjes in beweging komen terwijl u dingen verplaatst, en een mondmasker kan u helpen opflakkeringen van symptomen te voorkomen.

Als u zich zorgen maakt over huisstofmijtallergenen, is minimalisering de naam van het spel. Het is gewoon niet realistisch om te proberen alle huisstofmijten in je huis te elimineren. Door de bovenstaande tips in uw routine op te nemen – en u eraan te houden – zou u uw blootstelling aan huisstofmijt moeten kunnen verminderen en weer gemakkelijker kunnen ademen in uw eigen omgeving.

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Benieuwd wat Clearozone
voor jouw bedrijf kan betekenen?