Wat is ozon en hoe kun je het inzetten?

Ozon

Als we het hebben over Clearozone en haar luchtreinigers hebben we het ook over Ozon. Maar wat is dit nou precies, wat doet het en waar wordt het voor gebruikt? Natuurlijk bent u ook benieuwd naar waarom en hoe Clearozone dit toepast in haar luchtreinigers? Clearozone duikt samen met u in de zoektocht naar wat ozon nou precies is. Lees dit blog en kom erachter!

Wat is ozon?

Laten we beginnen met het kijken naar ozon, een enkelvoudige stof van het element zuurstof, met als bruto formule O3. Ozon is een kleurloos tot lichtblauw gas. De naam ozon is van Griekse afkomst. Het woord is afgeleid van het Griekse woord ozein, dit betekent ruiken. Ozon werd ontdekt in 1840 door een man genaamd Christian Friedrich Schönbein. Toen werd ook de ozongenerator uitgevonden waarmee door elektrostatische ontladingen op industriële schaal ozon gemaakt kan worden. Misschien heeft u het zelf wel eens geroken maar het geeft een prikkelend gevoel aan uw neus. Ozon bestaat ook in vloeibare vorm en heeft dan een donkerblauwe kleur.

Zuurstof Ozone vergelijking min
Het molecuul bezit een gebogen moleculaire geometrie, met een bindingshoek van 116,8°. Ozon wordt ook gezien als een sterke oxidator.

Goede en slechte ozon

Als je de term “ozon” hoort, denk je misschien aan de ozonlaag, die al het leven beschermt tegen de gevaarlijke Uv-straling van de zon. Dit is de “goede” ozon die in de stratosfeer aanwezig is. Maar de ozon op grondniveau is minder goed omdat, in grote concentraties, het risico`s voor de gezondheid kan meebrengen. Ozon op grondniveau wordt in de natuur gecreëerd door de interactie van zonlicht met bepaalde chemicaliën die vrijkomen in het milieu, waaronder emissies van voertuigen en industriële installaties. Ozon, puur of gemengd met andere chemicaliën, kan daarom schadelijk zijn voor de gezondheid.

Is ozon slecht voor je?

Net zoals het reageert met stoffen buiten het lichaam, kan Ozon ook reageren met het levende weefsel in het lichaam. Dit betekent dat ozon verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hoesten en luchtwegontsteking, maar alleen wanneer het in hoge concentraties voorkomt en langdurig worden in ge-ademend.

Maar doordat ozon een sterk herkenbare geur heeft, zullen zeer lage concentraties al snel worden opgemerkt. Er is ook veel meetapparatuur voor ozondetectie beschikbaar. Daardoor is in het algemeen veilig om met ozon te werken.

Toepassing van ozon

Het grote voordeel van ozon is het schone karakter omdat het stoffen alleen oxideert, waardoor er nauwelijks bijproducten ontstaan. Ozon maakt een verbinding met micro-organismen, zoals virussen en bacteriën, die in een tiental minuten worden geneutraliseerd en er een veranderde luchtsamenstelling ontstaat. Ozon heeft een desinfecterende werking, en het wordt al vaak gebruikt om drinkwater te desinfecteren. Er wordt hierbij geen smaak achtergelaten in het water.

Daarnaast wordt ozon nog steeds gebruikt om bronwater, badwater en voedselcontactoppervlakken te desinfecteren, sporen van gist uit de lucht te verwijderen (belangrijk bij het verpakken van voedsel), textiel te reinigen en te bleken, (auto)interieurs te ontgeuren, bij het verwijderen van ongewenste schadelijke stoffen (zoals herbiciden) uit het water en nu dus ook op het gebeid van luchtreiniging.

toepassing van ozon min

Clearozone maakt gebruik van een combinatie van ozon en uv-lampen om de lucht in een voor maximaal 99.9% te reinigen. De Clearflex 1000 kan een ruimte 24/7 tot 80% continue reinigen indien er mensen aanwezig zijn.

Door de lage concentratie de Ozonlamp kan de Clearflex 1000 op een veilige manier worden gebruikt en zijn er geen schadelijke effecten voor levend organismes.

De frisse geur van bliksem?

Kent u dat gevoel wanneer u na een hevige storm de frisse lucht buiten opzoekt en u een frisgevoel krijgt van de omgeving? Een prikkelende geur als u de lucht opsnuift?

bliksem min

Wanneer je na een regenbui naar buiten stapt, dan ruik je die heerlijke frisse geur. Omdat het vuil dan uit de lucht is gehaald en er een hoger zuurstofgehalte ontstaat kan je heerlijk diep inademen Als je ooit hebt afgevraagd waar die mysterieuze geur vandaan komt, dan ben je niet de enige. Vaak wordt deze geur nagebootst in luchtverfrissers, wasmiddelen en geurkaarsen.

Als je na een regenbui een rondje gaat lopen in de buiten lucht, dan ruik je waarschijnlijk die heerlijke frisse geur. Vraagt u zich nooit af waar deze mysterieuze geur vandaan komt? Wij wel en zijn er bij het schrijven van deze blog dieper in gedoken.

Dit komt omdat de lucht even geïoniseerd wordt door de grote hitte. De elektrische lading van de bliksem splitst zuurstof- en stikstofmoleculen in de lucht waardoor stikstofmonoxide ontstaat. Dat reageert vervolgens met andere chemicaliën in de atmosfeer wat ozon produceert. Ja het is ongezond, ozon is een heel sterk reactieve stof, een vrije radicaal dus.

Hoe lost ozon zich op?

Ozon lost snel op omdat ozon een instabiele verbinding is met een relatief korte halfwaardetijd. Factoren die de afbraak van ozon beïnvloeden zijn temperatuur, milieu en concentraties van opgeloste stoffen en UV-C licht. Bij een blikseminslag veranderd ozon na een korte tijd (ca. 10 tot 30 minuten) weer in zuurstof en heeft zijn werk gedaan, namelijk het vernietigen van virussen, bacteriën en schimmels dat met het ultra-fijnstof is neergedaald. Bij een ozon generator begint de reductie van ozon naar zuurstof onmiddellijk. De halveringstijd bij droge, schone lucht is gemiddeld 20 tot 100 minuten bij grotere ruimtes.

uv licht vs ozone absorptie min

UV licht sterkte vs. ozone obsorbtie.

De Clearflex 1000 gebruikt UV-C licht met een lengte tussen 200-280 NM om de geproduceerde ozone direct af te breken waardoor geuren zijn geneutraliseerd en het product veilig te gebruiken is.

Wat is een ozonbehandeling

Misschien heeft u er ooit wel eens van gehoord of zelfs gebruik van gemaakt: een ozonbehandeling. Als u vervelende geuren heeft in uw huis of andere ruimtes en het lukt niet om van deze geur af te komen, kunt u in dit geval kiezen voor een ozonbehandeling. Omdat ozon een gas is met steriliserende werking die vieze geuren omzet in schone lucht werkt dit dus perfect in zulke situaties. Veel mensen zien ozon als een milieuprobleem. Die mensen weten vaak niet dat ozon een natuurlijke luchtzuiveraar is en een steriliserende werking heeft. Daarom wordt een ozonbehandeling vaak gebruikt in een ruimte waar een onaangename lucht hangt.

De Clearflex 1000 luchtreiniger levert hetzelfde effect als een ozonbehandeling doordat deze is uitgerust met een ozonlamp, het verschil is dat de lucht 24/7 behandeld wordt in plaats van 1 behandeling. Zo hebben wij de Clearflex in een ruimte neergezet waar veel werd gerookt. Hier ruik je op dit moment een zeer aangename frisse lucht

clearozone uvc ozone lamp min 1

De luchtzuiveraar van Clearozone zorgt ervoor dat net zoals bij een ozonbehandeling een ruimte zoals een huis, kantoorpanden, hotelkamers, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en ga zo maar door, volledige gereinigd wordt van geuren. Dit in combinatie met de uv-lamp zorgt voor een ruimte die elke seconden wordt gereinigd van geuren, bacteriën en schimmels.

Ozon therapie

Ozon biedt bijzondere mogelijkheden voor artsen en therapeuten. Ozon en de bijhorende therapieën moeten nog doorbroken worden maar er wordt gezegd dat de krachtige werking van ozon zal geaccepteerd worden en uiteindelijk ook worden toegepast.

ozontherapie min

Ozon bezit bijzondere eigenschappen die erg nuttig kunnen zijn voor een therapeut of arts. Het blijkt dat de arteriële zowel als de veneuze bloedcirculatie verbeterd kan worden. Om even een voorbeeld te geven: Deze anti – infectieuze werking van ozon is 600 tot 3000 maal sterker dan bij chloor. Dit verklaart waarom in verscheidene zwembaden ozon in plaats van chloor wordt toegepast als ontsmettingsmiddel. In de geneeskunde wordt de ozontherapie dan ook toegepast ter bestrijding van allerlei infectieuze aandoeningen.

Hoe en waarom past Clearozone ozon toe?

We hebben het in dit blog gehad over ozon en de werking daarvan. Ook hebben we het gehad over de toepassing ervan en dat het wordt gebruikt voor reinigingsdoeleinde. Dit is dan ook de reden waarom wij als Clearozone gebruik maken van een ozonlamp.

Het product van Clearozone is opgebouwd uit een aantal elementen.

  • Een Ozonlamp: Deze neutraliseert ongewenste geurtjes in uw omgeving.
  • UVC-lamp: Deze neutraliseert allerlei bacteriën die we in- en uitademen. En maakt de ozon onschadelijk binnen no-time.
  • Sensor: De sensor registreert de aangezogen lucht en activeert de lampen die in de binnenkant van de zuil zijn geplaatst
  • Ventilator: Deze zuigt de lucht aan in de ruimte waar het product is geplaatst

De ozonlamp zorgt voor een frisse lucht die gereinigd is van geuren, kiemen, bacteriën, schimmels en virussen. In combinatie met Uv-licht kan de luchtzuiveraar veilig worden in gezet in ruimte tot en met 1000 m3. Deze ruimte wordt in het vervolgens 24/7 gereinigd tot wel 80%.

clearflex 1000 concept

Wij willen met Clearozone ervoor zorgen en vooral voorkomen dat er in de toekomst een aerosol die bijvoorbeeld COVID-19 bevat, zich niet meer goed kan verspreiden in openbare en privé-ruimtes. Ook willen we hierbij ruimtes voorzien van een frisse geur. De visie van Clearozone is om te zorgen dat we ons normale leven kunnen behouden en de wereld weer wat frisser te maken!

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Benieuwd wat Clearozone
voor jouw bedrijf kan betekenen?